Bădărănisme acceptate social, de neacceptat

“Bebelușul tău e prea gras!”

“Bebelușul tău ar trebui să doarmă singur!”

“Încă îl alăptezi?!”

Dacă ești mamă, ai auzit cel puțin o dată una dintre frazele de mai sus. 

Dacă nu ești mamă, dar ai “aruncat” cu una dintre frazele menționate, rușine ție. 

Aproape 12 luni în care m-am săturat de multe ori de replici din partea părerologilor șefi. Iar dacă nu mi s-a întâmplat direct mie, am citit în comentariile și postările altor mame. 

Cum îți dai seama că ești un bădăran?! Dacă cel puțin una dintre frazele de mai jos ți-au ieșit vreodată pe gură, ai câștigat! You are a real moron.

Here we go 🤦‍♀️. 

🤬 Replici care privesc cuplul

“Trebuie să îi faceți un frățior”. 

“Are nevoie de partener de joacă”. 

“Haideți cu al doilea”.

“Și 😉 pe când următorul?!”. 

  1. Păi, măi 🤬🤬🤬, de când e treaba ta ce fac doi oameni în casa lor și cu atât mai mult ce fac în patul lor??? Mai grav e că auzi astfel de replici când ție, femeie purtătoare, nici nu ți s-au așezat bine organele la locul lor după ce 9 luni cineva le-a boxat bine din toate pozițiile și direcțiile. 
  2. Habar n-ai despre povestea din spatele unei sarcini obținute. Habar n-ai cât a fost așteptată! Habar n-ai despre dificultățile cuplului în a obține sarcina, așa că taci! Nu e treaba ta. Nu a fost cazul nostru, însă cunosc femei pentru care simpla întrebare “când faci un copil” este destul de dureroasă. 
  3. Nu ai habar despre povestea creșterii copilului actual, despre greutăți, nopți nedormite, dureri, stadiul în care se află cuplul. Taci. 

“Și dormiți cu el în pat???”

Nu, îl culcăm pe jos, dar ne trezim cu el peste noi în fiecare noapte 🤦‍♀️. 

🤬 Replici care privesc femeia

“Încă îl alăptezi???”

De ce întrebi? Vrei și tu? Ca să fie lucrurile clare, îl voi alăpta până când eu și el vom considera că este suficient. Nimeni altcineva nu va decide în locul nostru, iar pe tine nici măcar nu ar trebui să te intereseze acest subiect. 

🤬 Replici care privesc copilul

“Bebelușul tău este gras / slab.”

 Gras ești tu, adult fără limită care-ți umpli stomacul până la refuz cu șaorma și covrigi, NU un bebeluș alăptat exclusiv sau (dacă a început diversificare) care abia se atinge de mâncare. Pentru simpla ta informare, nu există bebeluș alăptat exclusiv gras/slab. I don’t give a f🤬ck pe grafice. Nu există a supra-alimenta un bebeluș la sân. Deci, gras/ă ești tu, grasule/graso! 

 “Da’ ce bosumflat ești! Da’ ce somnoros ești! Da’ ce trist ești!”

Nu, nu e nici bosumflat, nici somnoros. Cel mai vesel copil din univers NU te place. Bine, n-o lua personal. Nu-i place în afara mediului lui de confort. Dar pe mine mă scoate din minți de fiecare dată când arunci cu afirmații de genul acesta. 

“Dar cu cine seamănă copilul? Vaaai, ce seamănă cu Ștefan cel Mare, Corvin sau chiar cu Mihai Viteazul!” 

Da, și mie mi se pare că seamănă cu paznicul de la Mega 😁. Mă 🤬 (că nici nu știu cum să îți mai zic), treaba e simplă și încerc să o zic pe înțelesul tău. Bebelușul seamănă cu proprii părinți și punct. Și fix asta trebuie să audă orice mamă care luptă în mrejele depresiei postpartum. Fix asta are nevoie să audă o mamă care doar ea știe cum a trecut prin sarcină, prin naștere, prin adaptarea la noua viață. 

“Vaaai, nu face încă la oliță????”

Ce? Caca? Nu, dar își pune oala pe cap și tare mândră sunt de el 🥳. Aaaa, stai așa. Și tu faci parte (ca și mine) din categoria celor care chiar în burta mamei foloseau olița, așa-i? De aici trauma, corect? În primul rând, nu e treaba ta. În al doilea rând, dacă te-ai informa o secundă înainte de a scoate porumbelul, a-i afla că este recomandat să încurajezi copilul să facă la oliță abia când începe să fie mult mai conștient de propriul corp, de “cursul” nevoilor și proceselor fiziologice. 


Alte afirmații de la părerologii șefi care, oricum, știu mai bine cum ar trebui să îți crești copilul: 

🙄 “Dă-i fructe de sezon! Ce zmeură sau afine???”. Te rog să imi enumeri 3 fructe de sezon pentru luna Martie când am început noi diversificarea 🤣. Ca să nu mai menționez că noi avem modelul de copil picky eater care mănâncă fix ce vrea el, când vrea și doar dacă vrea el. Ți-l lași să îl hrănești o zi? Baftă 🤣. 

🙄 “Pune-l în premergător să meargă mai repede!”. Unde și care-i graba??? Noi nu ne grăbim nicăieri, dar tu n-ai nevoie de un premergător? 

🙄 “Îl dați la creșă acum în toamnă?”. Nu, direct la facultate 🥳, dar mă duc și eu cu el ca să-i dau țiți!!!! 

Lista e atât de lungă, da’ mă opresc aici. Sigur mai aveți și voi multe, multe de adăugat :))). 

În rest, să fim sănătoși și fericiți! 

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *