Nu minimiza problemele altora

Am făcut-o și eu înainte de a fi mamă și sigur ai făcut-o și tu… Haide să nu o mai facem 🙏
.
Cea mai mare greșeală pe care o putem face în fața unei proaspete mame este să îi minimizăm problemele pe care le verbalizează (sau nu).
.
Îmi amintesc și acum câteva episoade mai puțin plăcute de la începutul rolului de mămică, dar cel mai mult mi-au rămas întipărite trăirile mele de atunci, trăirile unei ființe care avea în propriile mâini sănătatea, bunăstarea, creșterea, chiar viața unui suflețel mic. Știți voi grijile de început: de la culoarea și consistența scaunului, prima febră a bebelușului, bubițe, primii muci, infecție urinară, refuzul sânului, până la faptul că refuza complet mâncarea, anemie, diverse “ticuri” pe care le avea în anumite perioade etc. Pentru o mamă la început de drum, fiecare episod părea chiar așa cum se zice în popor – “un capăt de țară”. Sufeream ca un câine și nu aveam liniște până nu aveam o părere avizată asupra a ceea ce eu consideram a fi în neregulă.
Bineînțeles că lumea mă considera exagerată, uneori chiar și soțul chiar dacă ulterior îmi dădea dreptate în “nebunia” mea.
.
Ce vreau să spun e că tare mi-ar plăcea să nu mai considerăm problemele altora neimportante și exagerate. Pe cât de nesemnificative ți se par ție, pe atât de apăsătoare sunt pentru mine.
.
Data viitoare când prietena ta prinde curajul să ți se “plângă”, te rog mult nu doar să o auzi, ci și să o asculți și evită replici nepotrivite (“asta nu-i nimic”, “stai să vezi ce urmează”, “ăsta e motiv de îngrijorare?!”, “n-are nimic, uită-te la el”.).

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *