M-am vaccinat și ALĂPTEZ!

Dacă v-a interesat până acum subiectul vaccinării împotriva Covid19, știți deja că femeile însărcinate și cele care alăptează, nu au făcut parte din categoria de populație supusă studiilor inițiale privind efectele/impactul vaccinării. 

Și pentru că nu eram dispusă să opresc alăptarea sub nicio formă, am hotărât să mai aștept (soțul fiind deja vaccinat de luni bune). 

Între timp, au fost efectuate studii, mii de femei aflate în una din situațiile de mai sus (cel puțin din România) s-au vaccinat, așa că nu mai aveam niciun motiv să amân momentul 🥳. În plus, studiile recente arată că există șansa ca puiul alăptat să primească anticorpi chiar prin lapte. Dacă există cea mai mică șansă, nu vreau să o ratez, mai ales că bebelușii încă nu pot fi vaccinați împotriva Covid. 

Sunt pro-vaccinare în general. Copilul meu are vaccinurile uzuale făcute, ca și noi părinții. Cred în știință, în cercetare și în eforturile celor care au făcut ca noi, în acest moment atât de dubios și dur, să beneficiem de o portiță de salvare. 

Bineînțeles că mi-am făcut temele înainte de a merge la centrul de vaccinare. De fapt, în ultimele săptămâni, propria informare se transformase în obsesie. Urmăream toate site-urile posibile pentru a fi la curent cu noile studii, cu rezultatele, efectele adverse etc astfel încât în ziua vaccinării, m-am simțit un om asumat, informat și am știut că fac ce e mai bine pentru mine, pentru familia mea, pentru puiul de om care are nevoie de mine sănătoasă, dar și pentru comunitate. 

M-am vaccinat cu Pfizer pe 15 Septembrie, iar săptămâna viitoare voi merge pentru rapel. 

Reacții adverse: 

  • somnolență: aproximativ 24 de ore m-am simțit obosită, îmi era foarte somn (da’ cine să doarmă cu un bebe mic :))); 
  • ușoare palpitații la 6 ore de la administrarea dozei: aici nu pot să dau vina în totalitate pe vaccin 😬. I’m a mom. I drink lots of coffee și în seara aceea chiar îmi făcusem o cafea bună că, deh, îmi era somn, da’ cineva trebuia să entertain the baby care adoarme de obicei mai târzior 🤣; 
  • vânătaie la locul vaccinului: ca idee, eu mă învinețesc și când fac analize obișnuite :))), deci nu e bai. 

Cam asta a fost tot la categoria “reacții adverse”. 

În rest, chiar dacă în curând voi fi și eu complet vaccinată, nimic nu se va schimba în viața noastră. Eu și soțul avem o glumă: de 1 an de zile, tot în carantină suntem :))). Evităm aglomerațiile, purtăm masca corect, ne dezinfectăm, nu mergem în parc cu cel mic decât când este liber sau sunt foarte puțini oameni pentru a putea păstra distanța, nu mergem la cumpărături decât dacă este absolut necesar, interacționăm cât mai puțin cu alți oameni. 

Este greu? Da, cumplit de greu mai ales când ai un bebeluș care abia acum descoperă lumea, dar, în același timp, ne-am asumat că aceasta este realitatea prezentă și nu dorim sub nicio formă ca unul dintre noi să fie bolnav. 

Nu sunt în măsură să sfătuiesc pe nimeni să se vaccineze. Am auzit atâtea în ultimele luni de mi-a stat neuronul în loc. De la “vaccinul e făcut să reducă populația”, “ne injectează Cip-uri”, până la “vaccinul ăsta nu e lăsat de Dumnezeu” (da’ ce ne-o fi lăsat Dumnezeu?!). 

Dar, vă rog din suflet să vă gândiți la copii.

Dacă nu vă vaccinați, măcar protejați-vă și protejați-i și pe cei din jurul vostru.

Citiți, informați-vă din surse credibile, gândiți cu propriul creier, nu prin antene sau șoșoci. Să fiți bine voi cu voi și decizia luată! 

Câteva surse de informare privind vaccinarea în sarcină/alăptare:

https://www.nature.com/articles/d41586-021-01680-x

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/pregnancy.html

https://www.health.harvard.edu/blog/wondering-about-covid-19-vaccines-if-youre-breastfeeding-202109032584

https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/coronavirus-vaccination/pregnancy-breastfeeding-fertility-and-coronavirus-covid-19-vaccination/

https://www.unicef.org/vietnam/stories/frequent-asked-questions-covid-19-vaccines-and-breastfeeding

https://m.facebook.com/ROVaccinare/

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *